Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lodní akce MK Lány se konají na Židovském rybníku. 

 

Zastoupení lodních modelářů: JUDr. Václav Picka  723 618 861

   

10. dubna Otevírání lánského mola, od 10h, pozvánka zde

5. června  Den plný her, v rámci akce (pořádá sdružení NAŠE LÁNY) předvedeme lodní modely ve statických i dynamických ukázkách, včetně cvičných plaveb vítězů dětských soutěží 

18. června Lánské letní slavností 2011,  v rámci akce předvedeme ukázky plaveb modelů lodí na Židovském rybníku, (termín bude upřesněn dle pořadatelů Lánských slavností)

3. září  Lánská louže 2011, 3. ročník soutěže ve vedení modelů lodí pozvánka zde

17. září   Večer na rejdě, plavby se slavnostně osvícenými modely

 6. listopadu Zavírání lánského mola,  poslední plavby

 

  

 

Jak bude na rybníku v Lánech v letos?

 

     Nemělo by být hůře než v loňském roce! Už 10. dubna o desáté dopoledne, za skrápění mola (dříve rumem, nyní tuzemákem) a zvuků zvonu, otevřou modelářští benjamínci zdejší rybník a uvolní hladinu pro vše plovoucí, co jsme přes zimu vyrobili,  opravili anebo jen oprášili. Sv. Petr se na nás dost vyřádil při loňském zavírání mola a tak by letos mohl být přívětivější.

     A pak se již  budou lodní modeláři z okolí scházet, pokud to čas a zdraví dovolí,  každé nedělní dopoledne. S výjimkou větších akcí v červnu o Lánské letní slavnosti a Den plný her, půjde o poklidné posezení u vody..

      Až do 3. září. To propukne  největší zdejší  loďařská událost – Lánská louže 2011.

Loňská diskuze k tomuto klání končila otázkou „ Jak dál ?“.Pokusím se na ni za organizátory odpovědět.

     Především jsme se rozhodli, že zachováme onen ráz soutěže, tedy pohodové setkání u vody. Aby se neplulo jen tak zbůhdarma, budou na vodě překážky a stanoví se takové úkoly, aby vše proběhlo bez  řevnivosti, závisti, hádání a protestů. Charakter vytýčených tras vychází z vodní plochy s tím, že v první polovině bude většina bójek a jiných překážek. Jde o vzdálenosti, kam ještě ze stanovišť soutěžících a rozhodčích dohlédneme. Zbývající trasa s méně náročnými překážkami prověří vytrvalost modelů a vyrovná nevýhodu menší obratnosti větších plavidel. Ani v letošním ročníku nebudeme penalizovat soutěžící za doteky u bójí, kanálů a doků. V opačném případě bychom museli zmenšit soutěžní plochu na bazénovou velikost a ani zvýšení počtu rozhodčích by nevyloučilo hádky a pocity ukřivdění. Tak jsme se zkrátka pro letošek rozhodli.

     Ze zhodnocení námětů k rozdělení soutěžních modelů vyplynulo, že je záhodno zachovat stávající rozdělení podle druhu plavidel bez ohledu na jejich velikost. Protože je dostatek specifických soutěží plachetnic, nebude tato kategorie dále členěna a bude ponechán spíše relaxující charakter  jejich plaveb ( okolí rybníka neskýtá ani solidní a stabilní větrné podmínky).

     V úvahu však připadá rozdělení remorkérů na vlečné a tlačné s tím, že pokud bude malý počet  tlačných souprav, mohou soutěžit v kategorii nákladních a rybářských lodí.U ostatních kategorií  náměty ke změně nebyly.

     Stavím se krátce u modelů hasičských lodí. Mají stejnou trasu jako ostatní modely, navíc pak úkol zasáhnout proudem vody u jednoho stanoviště dva visící terče a u druhého tři balónky. Rádi bychom, když naši specialisté splní slib, zařadili ještě dálkově ovládaný terč, který by měřil množství nastříkané vody ( cca 0,1 l) a vypustil ji. Umíte někdo poradit?

      Po pěkné účasti hasičských lodí v roce 2009 byl rok loňský bída. Podílela se na tom zřejmě i hrůzostrašná večerní předpověď špatného počasí , když přihlášku zrušilo večer šest přihlášených. Dva místní modeláři ( já byl jeden z nich) neuvedli na poslední chvíli své modely do požadované spolehlivosti a soutěž vzdali. Přitom nejde o nic světoborného. Tréninkově mimo soutěž  plnili úspěšně  všechny úkoly i modely s pevně zabudovanými vodními děly. Takže nestydět se a zkusit to.

      Podrobněji se o Lánské louži 2011 dočtete na MK Lány a okolí z propozic a plánků tras. Obé zveřejníme s dostatečným předstihem.

                                                                                     JUDr. Václav Picka - ředitel soutěže