Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lánská louže 2011

9. 9. 2011

Lánská louže se vydařila

 

    Teplo již od rána,  obloha téměř ani mráčku, hladina Židovského rybníka jako zrcadlo. To byla sobota 3. září, počasí jako stvořené pro soutěž loďařů Lánská louže 2011. Však také bylo k deváté ranní přihlášeno na 32 modelů lodí.  Zahájení se trochu opozdilo. To kolega Chalupa mimo soutěž předváděl malou jachtu ze stavebnice a v zápalu ji utopil. Zahrál si na potápěče, jachtu z hloubky jeden a půl metru vylovil a ejhle, poziční světla svítila! To byla reklama na úvod! Že by se potápění stalo v Lánech tradicí? Sluší se říci, že význam soutěže podpořil svojí účastí při zahájení starosta Lán Karel Sklenička, který také převzal záštitu nad kategorií vlečných a kategorií tlačných remorkérů. Soupeření hasičských lodí zaštítil l. místostarosta dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska prof. Václav Liška.

     Oproti loňsku jsme poněkud ztížili proplouvání branek a přidali jeden slalom. Pro většinu borců to nebyl žádný problém. V kategorii vlečných remorkérů to jak s dvacetikilovým prámem, tak s vorem předvedl Luděk Rais z Příbrami s modelem Sisyfos, když druhý v cíli Jaroslav Mallat z Prahy měl potíže s namotáním provázku na hřídel Smit Bronca. Jan Jelínek z Lysé nad Labem si pak v pohodě s modelem Neptun vybojoval bronz.

     Jaroslav Mallat v obou plavbách tlačných remorkérů si vynahradil smůlu z předchozí kategorie a jak v soulodí s kratším, tak i delším prámem byl nejrychlejší. Na stříbro dosáhl Ing. Robert Jurka z Prahy s TL 8. Třetím v pořadí skončil Otakar Křen z Ústí n. L. s remorkérem TL-5.

     V solidně obsazené kategorii hasičských lodí vybojovali medailová místa domácí a to zlato s modelem Arian Marek Kubáč. Stříbrný byl Zdeněk Synek s modelem Florián a bronz zbyl na Martina Mikoláška s modelem Firefox.

     Zatímco většina si pochvalovala klidnou hladinu, plachtaři čekali na sebemenší závan větru. A ten ne a ne přijít. Přesto odstartovali a první kolo mistrovsky zvládli. Ve druhém kole by snad kýchnutí bylo pokládáno za spásný poryv. Tady se ukázalo umění vítěze domácího Karla Mrázka s modelem Phantom i druhého, Kladeňáka  Romana Javůrka s krasavicí Granadou. V pořadí třetí D. Kellinger s plachetnicí Fenix druhé kolo nedoplul v limitu.

     V pěkně obsazené kategorii nákladních a rybářských lodí exceloval mladík Luboš Mráz z Č. Krumlova s modelem kutru Artur. Druhý byl Martin Mikolášek a třetí Ing. Robert Jurka.

   Mezi modely jachet, hlídkových a válečných lodí prokázala spolehlivost „babička“ Mája každoročního účastníka klání Miloslava Modra z Kladna. Na druhé a třetí místo odsunul žáky Filipa Mráze z Č. Krumlova a Davida Kellingera z Prahy. I tak začínají mladí v této i předchozí kategorii dospěláky prohánět. A to je dobře.

     Ještě více než u plachetnic byla soutěž parníkářů poznamenána souběhem s přebory republiky. I tak dva účastníci Ivan Hořejší z Prahy a Otakar Křen z Ústí nad Labem připomenuli divákům poezii „ století páry“. Rychlejší byl sice Ivan Hořejší s Der Seekadet, ale pamětníky od Labe a Vltavy roztesknil parní remorkér P 19, přítele Křena.

     Pak už následovali volné plavby, při kterých diváci viděli dalších čtrnáct lodí, včetně hydroplánu a vlečného soulodí se dvěma remorkéry. Je pravdou, že délka a charakter tras klade jiné nároky na soutěžní plavidla. Musí být spolehlivější i vytrvalejší než na kratších a méně komplikovaných tratích. Vyšší nároky klade i na prostorové vidění soutěžících. Snad v tom a přátelské atmosféře bude v budoucnu spočívat přitažlivost tohoto klání.

     Před vyhlášením výsledků jsme minutou ticha uctili památku nedávno zesnulého přítele Zdeňka Černého z Kladna, pravidelného účastníka všeho dění na lánské vodě.

    Nu a už zbývá jen poděkovat všem účastníkům a pozvat je na Lánskou louži 2012.

                                                                           JUDr. Václav Picka

 

Náhledy fotografií ze složky Lánská louže 2011